Leírás

A blogot a Szabad Város Egyesület tagjai és szimpatizánsai írják. 

SzabadVarosLogo75.png

Csongád megye (és benne Szeged) gazdasági kilátásai kiválóak

2019.05.27. 09:09 AlEx

az MNB lakáspiaci jelentése alapján

A néhány napja megjelent 2019-es lakáspiaci jelentés megyei szinten összegzi, hogy mennyi lakás fejlesztése zajlik, és egyértelműen megállapítja, hogy a jó gazdasági kilátásokkal rendelkező területeken intenzív a lakásépítés. A fejlesztések alapvetően az üdülőövezetekben és a megyeszékhelyeken zajlanak. Ezt nem is nagyon kell magyarázni, hiszen lakásépítésbe ott érdemes invesztálni, ahol lesz vevő, aki majd kifizeti (illetve előleg formájában részben már előre kifizette) a lakás árát. Álljon itt a Magyar Nemzeti Bank elemzése kommentár nélkül:

"Országos szinten az újlakás-kínálat nagy része a kedvezőbb gazdasági kilátásokkal rendelkező térségekre és a kedvelt üdülőhelyekre koncentrálódik. A vidéki új lakások 16 százaléka (2 098 lakás) Győr-Moson-Sopron megyében, 13 százaléka (1 758 lakás) Pest megyében, 12 százaléka (1 667 lakás) Somogy megyében és 9 százaléka (1 201 lakás) Csongrád megyében található (29. ábra). A legkevesebb fejlesztés alatt álló új lakással Tolna és Békés megye rendelkezik rendre 34 és 61 lakással. A vidéki új lakások 20 százaléka a Balaton kiemelt üdülőkörzetben, 12 százaléka Budapest agglomerációjában, további 50 százaléka pedig megyeszékhelyeken (vagy megyei jogú városokban) található. Összességében a vidéki új lakások 82 százaléka Budapesthez, a Balatonhoz vagy megyeszékhelyekhez köthető. Ez jól mutatja, mennyire koncentrált jelenleg az újlakáspiac, és lokáció szempontjából mennyire a prémium és jobb makrogazdasági fundamentumokkal bíró területeket célozza. Az épülő lakások árát tekintve Veszprém és Somogy megyében – vélhetően a balatoni nyaralók miatt – kiemelkedő, 817 és 725 ezer forintos az átlagos kínálati négyzetméterár, míg Győr-Moson-Sopron, Pest és Csongrád megyékben, ahol a vidékiúj lakások nagyobb százaléka található rendre 424, 492 és 507 ezer forint az egy négyzetméterre eső átlagár. Összehasonlításképpen Budapesten ennél jelentősen magasabb négyzetméterárakkal találkozhatunk: az V. kerületben az átlagos négyzetméterár 1,97 millió forint, az I., II. és XII. kerületekben megközelíti az 1,5 millió forintot, míg Budapest átlaga 836 ezer forint."

lakaspiac_29_abra.png

A teljes jelentés elérhető az MNB honlapján.

https://www.facebook.com/nagy.sandor.szeged/

21463108_819547411584079_4142585735387285399_n.png

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Szeged (is) 15 éve az Európai Unióban

2019.04.26. 09:24 AlEx

Napirend előtti felszólalás, 2019. április 26.

Tisztelt Közgyűlés!

Május 1-jén lesz 15 éve, hogy a Magyar Köztársaság csatlakozott az Európai Unióhoz, azt követően, hogy egy évvel korábban elsöprő többséggel, érvényes népszavazáson döntöttünk a csatlakozásról. Meggyőződésem, hogy 2003-ban ebben a döntésben nem a várható uniós támogatások motiválták minket elsősorban, hanem az a meggyőződés, hogy a magyar történelem az európai népek közösségéhez köt minket, hogy kultúránkat, gazdaságunkat ezer szál köti a nyugati civilizáció értékrendjéhez, hogy egy európai léptékben sem nagy ország akkor tudja a legtöbbet tenni a jövőjéért, ha összefog a hozzá hasonló sorsú nemzetekkel.

dsc_9762-58.jpg

Szeged ennek a döntésnek pénzügyi értelemben is nyertese, Magyarországon talán legnagyobb nyertese volt, hiszen az elmúlt másfél évtizedben az Európai Unió pénzügyi támogatásával jelentős fejlesztések voltak a város egészségügyi és oktatási infrastruktúrájában, és minden korábbinál többet költhettünk arra, hogy Szeged zöld város legyen, autópálya elkerülővel, fenntartható közlekedéssel és megújuló közterületekkel. Nyertesei voltak a csatlakozásnak az egyetemi kutatók ugyanúgy, mint a szegedi vállalkozások, hiszen a támogatások jelentős része ezeknek a területeknek a fejlesztését célozta.

Szólj hozzá!

Csuvacs

2019.03.31. 13:25 Arth_ur

Ez jutott azonnal eszembe erről a hírről, hogy vészesen megfogyatkozott a kuvasz-állomány, csökken a szaporulat és a tenyésztők egyesülete kongatja a vészharangot.

Aki nem tájékozott a kutyafajták világában, azoknak elárulom: a csuvacs a szlovákok hosszú, fehér szőrű, nagy termetű, bátor, hűséges nyájőrző pásztorkutyája... Nehéz lenne jelentősebb eltérést találni közte és a kuvasz között, mint neveik első és utolsó betűje. Egy kis - forráskritikus - ráguglizással bárki utánanézhet: hivatalos fajtaleírások, képek, eredet stb. (Pl. itt: https://hu.wikipedia.org/wiki/Kuvasz; https://hu.wikipedia.org/wiki/Szlov%C3%A1k_csuvacs; baloldalon egy kuvasz, a jobbon egy csuvacs a fenti képen.)

A kuvaszt kevesebb, mint 3 éve kiáltották ki kilenc NER-kompatibilis, "nemzeti" kutyafajtánk egyikének. Lehet, hogy egyesek nemzeti önbecsülése ettől dagadt a többszörösére, az enyém – egy ilyen röhejes nemzetieskedéstől, magyarkodástól – biztosan nem.

Azt is erősen kétlem, hogy a kuvaszokat megkérdezték volna, kérik-e ezt a "dicsőséget". Ellenben ha NER-gőztől mentes genetikusokat, állattenyésztőket kérdeztek volna meg, azok talán megmondták volna nekik, hogy nagyobb létszámú, genetikailag szélesebb bázisú populációt jobban és biztonságosabban fenn lehet tartani. Inkább értelmesen szót érteni kellett volna a szlovákokkal. Biztosan nem lett volna egyszerű, de ha a megoldást keresték volna, nem a kifogást, akkor vállalható kompromisszumot biztosan lehetett volna találni.

Mindezt azért, hogy Kárpát-medencei örökségünket, ezt a régi, nyájőrző kutyánkat együtt őrizzük meg, tartsuk fenn egészséges, népszerű, közös(!) fajtaként. Akkor a különcködés, meg az értelmetlen elhatárolódás helyett egy országokon átnyúló, összetartó együttműködés alakulhatott volna ki itt is, és a kuvaszt sem a genetikai leromlás, meg a kihalás fenyegetné.

Hogy kik ezért a felelősök, azt döntse el ki-ki maga!

Egy biztos: sem a kuvaszok, sem a csuvacsok nem tehetnek róla.

 

Szólj hozzá!

Címkék: politika Nemzeti Együttműködés Rendszere

Igen, jogom van tudni, hogy mire készül Brüsszel!

2019.03.07. 10:50 Arth_ur

És ha ezzel a jogommal élni akarok, akkor nézem, olvasom, hallgatom az EU saját híreit, közleményeit és azokat a hírforrásokat, amik NEM állnak pártok és bűnbandák irányítása alatt, mert hülye azért nem vagyok.

Egy normális országban ebbe a körbe tartozna a közszolgálati média is, miként ez a nevéből is következik, hiszen a közt – önöket, minket, engem – kellene szolgálnia. De egy Abszurdisztánban, ahol „feudál-fasisztoid klerikális kleptokrácia” van, mégpedig a közmédia által is hazudott nemzeti kereszténydemokrácia helyett, ott pontosan a habony-rogán-média kézivezérléses, aljas hazudozása teszi lehetetlenné, hogy éljek is ezzel a jogommal.

Hiába van jogom a közérdekű információkhoz, ha O1G Viktor kampánycsapata – a mi pénzünkből – olyan óriásplakátokkal szórja tele az országot, amiken csak gyűlöletkeltés és szorongásnövelés van, de arról, amit jogom van tudni, hogy mire is készül Brüsszel, egy nyamvadt szó sincs. A reklámokban, a buszmegállókban persze már hazudnak ezt-azt, de az is csak az „alternatív valóságuk”, az ellenkezőjébe kiforgatva azt, amit az EU vezetése tényleg szeretne.

Szólj hozzá!

Címkék: kormány Orbán Oroszország Putyin #KorrupcióKormánya

Szegednek van ipara

2019.02.15. 09:25 AlEx

Napirend előtti felszólalás, 2019.02.15

Az elmúlt években a nagy munkahelyteremtő beruházások, az informatikai és az üzleti szolgáltató szektorhoz kötődtek, ahol BP, az ITSH vagy az EPAM mellett számos kisebb cég bővül folyamatosan, szegediek ezreinek nyújtva minőségi munkakörülményeket, és minőségi juttatásokat. Nem mellesleg, ezek az iparágak másodlagos hatásként további szegediek munkáját is biztosítják, hiszen ezek a dolgozók sok szolgáltatást vesznek igénybe a városban.

20170428-dsc_8171_w644.jpeg

Ugyanakkor Szeged ma is ipari város, hiszen az öt legnagyobb bevételt produkáló helyi cég közül négy valamelyik hagyományos szegedi iparágban tevékenykedik. Ha Szeged város iparfejlesztésében gondolkodunk, az a feladatunk, hogy biztosítsuk a hagyományos iparágak bővülésének feltételeit, és teret nyissunk a legkorszerűbb technológiák betelepülésének is, és ez nem kell, hogy minden esetben önkormányzati beruházást jelentsen.

Szólj hozzá!

Címkék: fejlesztés ipar ipari park adóbevétel Szeged

Sorvezető az akadémiai cirkusz megértéséhez

2019.02.10. 15:22 Arth_ur

Miközben dőlnek a rosszabbnál rosszabb hírek a Magyar Tudományos Akadémia intézethálózatának szétveréséről, elég sok tévhit kering a köztudatban. Megpróbálom röviden, pár pontban összeszedni a legfontosabb tudnivalókat az ügyről.

Ami felejtős:

-          A kormánynak eszében sincs jobb, hatékonyabban működő, innovatívabb kutatóhálózatot létrehozni. Ez csak üres lózung, divatosan fogalmazva „politikai termék” a habony-rogán-művektől. A már megtett és tervezett intézkedések egyike sem fogja hatékonyabbá tenni a rendszert.

-          Úgy tenni, mintha az Akadémia sztálinista intézmény lenne. Elég megnézni hány akadémikus van (vagy volt) a Professzorok Batthyány Körében. Mind a mostani (Lovász László), mind az előző (Pálinkás József) inkább jobboldali meggyőződésű, de semmiképp sem balos. Ráadásul az ámokfutást végző Palkovics László is akadémikus, még a Gyurcsány-érában lett levelező tag, majd már az Orbán érában lépett elő rendes taggá. Politikai beállítottságtól függetlenül.

-          A sokat emlegetett német Max Planck Társaság kutatási hálózata alapvetően és lényegileg más, mint amiről a kormány-propaganda hadovál. A tervezett rendszer hasonlósága csak látszólagos és felszínes.

-          A kormánynak szintúgy esze ágában sincs az egyetemi kutatást erősíteni azzal, hogy akadémiai intézeteket csapnának egyetemekhez. Az egyetemeket már korábban „szopóágra” tették, amikor átszervezték a finanszírozást, megvágták az alapellátást, kamupályázatokba kényszerítették őket.

4 komment

Címkék: kormány pályázat költségvetés Fidesz Orbán Akadémia MTA

Don Palkovics

2019.02.08. 17:10 AlEx

Szólj hozzá!

Címkék: Palkovics Akadémia MTA

Tarján megújul, akkor is ha a Fidesz csak gyalázkodni tud

2018.11.09. 09:45 AlEx

Napirend előtti felszólalás, 2018. november 9.

Tisztelt Közgyűlés!

Idén volt 50 éves a Tarjáni lakótelep, és a terület egyik képviselőjeként elégedetten nyugtázhatom, hogy elindult a városrész nagyon időszerű rekonstrukciójának második fázisa, hiszen a Budapesti körúton kívül eső területet már évekkel ezelőtt rendbe tette a város. A városrész megújulása három projektben, több lépésben zajlik. Folyik az út- és járdarekonstrukciós program, amiben végre lehetőségünk van a tömegközlekedés által használt utakon kívül mellékutcák, szervizutak megújítására is és jelentős mennyiségű járdát is rendbe tudunk tenni. A bontásokkal megkezdődtek a zöld város program tarjáni munkái, ennek egyik eleme a zöldterület rekonstrukciója: 3,6 hektáron lesz gyepesítés, 1100 négyzetméter cserje és évelő, és 224 fa kerül telepítésre.

dsc_5421-1.jpg

A másik fontos cél a rekreációs tevékenységek fejlesztése: új játszótér kerül az Erős János utcába, ahova akadálymentes játszóeszközt is tervezetünk, bővül a Piroska téri, a Pósz Jenő utcai tömbbelsőben és a Retek utca 16-nál található. A lakosság kérésére két új kutyafuttató kerül kialakításra, de megújul négy sportpálya új aszfaltozással, a hálók cseréjével, és telepítésre kerül egy kültéri fitnesz park is a Pósz Jenő utcai tömbbelsőben. A Hajlat utcai sportpálya helyén gyermek KRESZ pálya lesz, és három helyen tervezünk közösségi kerteket megvalósítani. 66 új parkoló épül az Erős János utcában, és 25 Építő utcában, és tervezzük a Csongor téri távhő épület elbontása után legalább 40 parkoló kialakítására annak a helyén is.

Az Építő utcai iskola és a Csongor tér környezetének gyalogos zónáiban megújul a térburkolat, és kialakításra kerül egy asztalos kispiac a Retek utca 16. közelében. Jövőre indul a kerékpáros és közösségi közlekedés fejlesztése, ennek részeként két 30-as zóna kerül kialakításra, biztonságosabb kerékpáros létesítmények készülnek, és megújul a Szamos utcai kereszteződésnél a tömegközlekedési megállópár.

Nem a közterület megújítás része, de érdemes megemlíteni, hogy jövőre felújítjuk a területen található Kemes utcai óvodát is.

A Tarjánban folyó munka csak egy kis része annak a több mint 100 projektnek, amit jelenleg a város fejlesztése érdekében végzünk. A szegediek láthatják, hogy a város halad előre, akkor is, ha közgyűlésben vannak olyanok, akik ehhez hozzátenni nem tudnak és nem is akarnak. Ha a Fidesz és a KDNP csak azzal foglalkozik, hogy a város rossz hírét keltsék, ha nincs ötletük a város fejlesztésére, csak a legváltozatosabb gyalázkodásra, mi akkor is végezzük a dolgunkat, következetesen szolgálva a város jövőjét, a szegediek boldogulását!

3ba3145b7e285e427c3940ea374f1dec.png

facebook.com/nagy.sandor.szeged

  

Szólj hozzá!

Címkék: Fidesz Szeged Fejlesztés Tarján

Két dolog: a fontos, meg a „font”-os

2016.06.24. 13:28 Arth_ur

Két fontos dolog zajlik a napokban: az egyik – a néplélek ismeretében nyilvánvalóan – a foci EB, a másik a brit kilépés eldöntése. A józanul gondolkodó hazánkfiai – nem csekély önbizalommal magamat is közéjük sorolom – az elsőben elért magyar sikereknek nagyon-nagyon örülnek, de nem tudnak felhőtlenül örülni, a másodikban bekövetkezni látszik a „brexit”, amit nagyon súlyos és veszélyes fejleménynek tartanak, de nem tudnak rá úgy tekinteni, mint az Egyesült Királyság kizárólagos ballépésére…
És itt jön be a képbe minden idők legorbánviktorabb magyar miniszterelnöke. Az elsővel érdemtelenül fog dicsekedni, úgy hogy köze sem lesz hozzá, a másiknál úgy fog szemforgatóan sajnálkozni, mintha semmi köze sem lenne hozzá, pedig ő is ártott benne éppen eleget.

Foci-örömünkbe stadion-üröm, pénzszórás-üröm és demagóg csúsztatás-üröm is bőven vegyül. Hiába tudjuk, hogy a csoportelsőség, a kitartó hajtással elért sikerek a válogatott focistáink, az utóbbi két szövetségi kapitányunk és segítőik, meg a 10-15 éve utánpótlást nevelők érdeme, ott van a keserű szájíz: napnál világosabb, hogy az orbáni propagandagépezet rá fog ülni. Megpróbálja majd maximálisan kisajátítani, és újabb sok milliárd forint közpénz szétszórásával le fogja nyomni a jónép torkán a habonygombócokat, hogy ezt mind drága jó Vityókánknak köszönhetjük, aki az elmúlt hat évben olyan „jól, okosan és hatékonyan költötte a közpénzt, térítette nemes célokra a TAO pénzeket” és végre „a stadionokba invesztált milliárdok meghozták megérdemelt gyümölcsüket”. Ugyanis az, hogy ez nem igaz, hogy ez nettó hazugság, hogy a kettő között nincs ok-okozati kapcsolat, az őket nem érdekli. Csak az a pár százalék számít, amit tömegtámogatásban ettől megnyerhetnek. És nem lesznek gátlásaik, és nem fognak szégyenlősködni ebben sem.

Abban pedig, hogy a briteknél a kilépés mellett lévők kerültek többségbe, Vityónak és sleppjének jelentős szerepe van. Még akkor is, ha nem akarta, de ha igen, akkor csak még nagyobb a felelőssége az unió elleni kártételben. Azt nem tudom megítélni, hogy az a mostani ostoba, röhejes és kontraproduktív reklám hány százalékkal, vagy akár csak tizedszázalékkal amortizálta a bennmaradni akarók táborát, de abban biztos vagyok, hogy az elmúlt hat év hepciáskodó, erősködő és „tartom a markom, de közben szemen köplek” magyar uniós politikája szembeszökő, durva példát adott a kilépés mellett érvelők kezébe. Nem mintha Vityó egy befolyásos, meghatározó európai politikus lenne – csak egy közepes, jobb sorsra érdemes ország magát mindenbe beleártó krakéler vezetője – de arra éppen elég jó példa, hogy miért ne akarjanak a britek az unión belül ilyenekkel vergődni.

Ahogy Vityóék rossz példája is ragadós lett az unión belül, úgy a brit kilépés is egy nagyon baljós precedens. Hogy mit hoz a jövő, nem tudom, de aggódom, és ezt megérdemelt focisikerek sem tudják feledtetni... :(

Szólj hozzá!

Címkék: foci Orbán EU brexit

Közösségi közlekedés: az Állam visszavonul

2016.02.28. 14:10 AlEx

Miközben a közösségi közlekedés költségei folyamatosan növekednek, az utasokra terhelhető díjak nem növelhetők tovább és az Állam is egyre kevésbé érzi feladatának a helyi közlekedés finanszírozását. Ennek eredménye az önkormányzatok terheinek növekedése.

1 komment

Címkék: költségvetés közösségi közlekedés Szeged